4 Ocak 2012

s.e 10 giriş yazısı

uzun zaman oldu. oniki yıl. ya da otuz. sokak edebiyatı’nın fanzin olarak onuncu, csns yayınları’nın abaküs takvimine göre, bir anlamda ilk bir anlamda son sayısı. sokak edebiyatı oluşumunun onikinci, bu oluşumu öldürme amacını bir türlü gerçekleştiremeyen, girdovenk’in otuzuncu senesi.

tayfadaki bir çokları vardı oralara, bir çokları da varmak üzere.. yani büyüyoruz işte.. her şey küçülürken, içimizde sıkışıp kalırken bir şeyler, bize büyüdüğümüz söyleniyor, olgunlaştığımız, ya da adam olmaya hala karar verip vermediğimiz soruluyor..

pekala, meseleye şu açıdan baksak; büyümüyor da, eskiyor olabilir miyiz sizce? çünkü bana hiç değişiyormuşuz gibi gelmiyor dostlar.. bir şeyler değişiyor olabilir dünyada, size değiştiğini söyleyenler de çıkabilir, değiştiğinizi söyleyenler de. “değiş tonton“ diye bir şey vardı çok eskiden, hatırlar mısınız bilmem, yaşıtlarım bilir, sihirli bir sözcük gibi bu, değiş tonton, o geldi aklıma..

sihirli bir sözcük, değişim, değişmek.. değiş-tokuş var bir de, nasıl da değişiyor kelimenin anlamı bir anda. değişim denilen şey, sakın bir alışverişten ibaret olmasın? dengeler sarsılmadan, gerçekleştirilen bir değişim hareketi.. al ordan iki tavuk, ver bana beş çuval un. yok yok, sen ordan bana sekiz saatini ver aga, karşılığında, şöyle bi yedi tane 100 kağıt vereyim sana.. her şey değişiyor gibi görünüyor de mi? ama bir şekil de, stabil kalmayı başaranlar da var hala. ve ısrarla, “her şey hala aynı” diye diretenler de, bu doğrultu da.. çünkü, her şey hala aynı dostlar. yüzyıllardır, bin asırdır, hiçbir şey değişmedi, insan hala aynı insan. ve değişim denilen şey de, tarlada öküzlerden traktörlere geçilmesinden ibaret, ya da ileride petrolden suya dönülür belki, ya da radyodan internete, telgraftan telefona..

burada biraz durup düşünelim öyleyse, bir fanzinin çıkış amacı nedir diye sormuştu bir zamanlar bana biri, fanzin olarak kalmak olabilir öyle değil mi? öküz de öküz olarak kalmalıydı bence, önüne sapan bağlayıp tarlada gezdirilmemeliydi.

oniki sene geçti. iyi veya kötü. bir çok hatalar da yaptık bu süre içinde, başımızdan büyük işlere de kalkıştık büyük beklentilerle.. sonuç olarak, sokak edebiyatı, her şeye rağmen, hayatını sürdürüyor. ama iyi ama kötü, bir şekilde, buralardayız. aradabir kapınızı çalmaya devam edicez.. evde olmasanız iyi olur.

4.ocak.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder